Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podatki
06-07-2010, 04:58 PM
Podatki
Powiedzci mi prosze jak wygląda sprawa z podatkami i rozliczaniem się z Urzędem Skarbowym, kiedy jest się przedstawicielem w Betterware.

PL - 36771 - Nowogrodziec, Bolesławiec, Bogatynia i okolice wraz z całą Polską Wink
Dowiedz się więcej o BETTERWARE!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-07-2010, 07:44 PM
RE: Podatki
Mnie sie wydaje że nie musisz rozliczac sie z US. Ale niewiem chetnie bym sie tez dowiedziała jeśli trzeba.

PL-39080 Śląsk. Okolice Częstochowy oraz Tarnowskich Gór
06-07-2010, 09:58 PM
Nie musisz tego robić, dopóki nie są to duże kwoty. A nie jesteś w stanie bez działalności gospodarczej wyciągnąć więcej jak jakieś 1000 miesięcznie. Jak zakładasz działalność, to normalnie rozliczasz się z fiskusem.

Zapraszam na moją stronę: http://www.betterware.blog.pl
Kraków, Częstochowa, cała Polska: PL-22208
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
06-07-2010, 10:47 PM
Słyszałem wiele opinii że nie trzeba się rozliczać. Taką wersję również potwierdzał człowiek z Betterware na seminarium w Gdańsku.

Jako jednak iż lubię czasami mieć podparcie dla swojego zdania w prawie, poprosiłem mojego managera o wyjaśnienie lub ewentualnie jakieś odesłanie dalej... fajnie by było mieć jakoś napisane skąd i na jakiej podstawie jest wersja że nie trzeba się rozliczać lub że jednak powinno się to rozliczać.

Przedstawiciel Betterware PL-26137 - grupa e-betterware.biz.pl
07-07-2010, 08:42 AM
No, właśnie ja też się naczytałam i to różnych opinii. Aktualnie i tak nie zarabiam na tym zbytnio, bo od niedawna jestem, ale zastanawiam się czy tworzyć grupę, do ilu mogę tak zarobić i jak to wygląda prawnie. W sumie aktualnie jesteśmy zapisanie jako stali klienci, a za nawiązywanie współpracy z innymi mamy rabaty, trudno udowodnić komuś że nie robi dla siebie zakupów jeśli to nie są takie wygórowane kwoty, ale wole "chuchać na zimne" Tongue

PL - 36771 - Nowogrodziec, Bolesławiec, Bogatynia i okolice wraz z całą Polską Wink
Dowiedz się więcej o BETTERWARE!
21-08-2010, 10:22 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2010 02:13 PM przez dorka1986.)
To może ja się wypowiem. Od razu podkreślam, że nie jestem żadnym specjalistą od prawa podatkowego, ale poszperałam kiedyś co nieco po ustawach.

Myślę, że kluczowe znaczenie ma tutaj art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, który stanowi, że "Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły".

Nie na darmo podkreśliłam dwa pojęcia: zorganizowany i ciągły. Czy my jako przedstawiciele, którzy zaczynają współpracę lub zajmują się nią w wolnym czasie, działamy w sposób ciągły i zorganizowany??? Chyba raczej nie.

A więc, kiedy powinniśmy ją założyć? Myślę, że wtedy sprzedajemy na allegro lub mamy sklep internetowy (co oczywiście jest sprzeczne z zasadami Betterware, ale chciałam podać jakiś przykład). Bo sklep to działalność ciągła i zorganizowana. Także, gdy nasz obroty są duże, powinniśmy się rozliczać. Wiadomo jacy są ludzie. Można trafić na kogoś "życzliwego" i mieć kłopoty dość poważne.

Ponadto warto sobie przeczytać również:
# Ustawa z 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów,
# Ustawa z 27 lipca 1999 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej,
# Ustawa z 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny,
# Ustawa z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji,
# Ustawa z 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym.
Aczkolwiek nie jestem w stanie powiedzieć, czy te wszystkie ustawy nadal obowiązują, a nie mam czasu tego sprawdzić za bardzo. W trakcie studiów otarłam się tylko o ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów.

Warto także sobie przeczytać KODEKS SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ PSSB. Na pewno znajdziecie w Google.

Czytałam również ustawy podatkowe, ale nic tam ciekawego nie znalazłam odnośnie tematu. Dość skąpo jest to ujęte, a poza tym trzeba czasu i pogrzebania również w rozporządzeniach. Wkurza mnie czasem, że aby coś wiedzieć muszę się przebijać przez kilkanaście ustawy. Jedna do drugiej odsyła, bardzo łatwo się pogubić.

Wracając do tych dwóch pojęć, zawartych w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej, we wrześniu może uda mi się zahaczyć o czytelnie i sprawdzę jak sądy w orzecznictwie interpretują je (może doktryna też o tym coś mówi). W każdym razie się podzielę, jak coś będę wiedzieć.

Oczywiście to tylko moja "prawna podpórka". Jeśli ktoś wie coś więcej to chętnie poczytam. Zastanawiałam się również nad paroma innymi kwestiami, ale to nie ten dział. W wolnej chwili, gdzieś to wrzucę tutaj. Pozdrawiam

P.S.
Poza tym gdzieś wyczytałam, że jeżeli nie zarabiasz miesięcznie około 230 zł (na chwile obecną pewnie jest to wyższa kwota, pogrzebie za tym) w MLM to nie musisz płacić podatku.

Co jeszcze.... Hm... Współpraca z firmą opiera się na członkostwie. Myślę, że sprzedaż matce, ojcu, ciotce etc. jest ok. Natomiast dalsza sprzedaż może już być problemowa.

Przecież bierzemy (kupujemy) od firmy na użytek (tak jakby) własny- to jest główne przesłanie. Tego typu firm już nie interesuje co zrobimy z nim dalej (to nasza sprawa?).

Współpracując kiedyś z innym MLM, też słyszałam ciągle, że nie, ale nikt nigdy nie podał mi konkretnej normy prawnej na potwierdzenie odp.

Przedstawiciel Betterware, Dolnyśląsk: Wrocław, Wałbrzych, Oława i okolice,
23-08-2010, 10:17 PM
Ja również nie jestem ekspertem natomiast zapytałam księgową i powiedziała mi że istnieje KWOTA WOLNA OD PODATKU tj. 3 091 powiedziała że jeżeli nasz dochód nie przekroczy tej sumy to musimy się z tego rozliczyć natomiast nie zostanie on opodatkowany, żadnego dochodu nie można utajać....Smile Podejrzewam że każdy tutaj posiada NIP więc prawnie powinniśmy złożyć PIT37 Smile Pozdrawiam i czekam na odpisSmile Ciekawy temat...

PL-21077 Śląsk
24-08-2010, 08:12 AM
(23-08-2010 10:17 PM)Morenaa napisał(a):  Ja również nie jestem ekspertem natomiast zapytałam księgową i powiedziała mi że istnieje KWOTA WOLNA OD PODATKU tj. 3 091 powiedziała że jeżeli nasz dochód nie przekroczy tej sumy to musimy się z tego rozliczyć natomiast nie zostanie on opodatkowany, żadnego dochodu nie można utajać....Smile Podejrzewam że każdy tutaj posiada NIP więc prawnie powinniśmy złożyć PIT37 Smile Pozdrawiam i czekam na odpisSmile Ciekawy temat...

no właśnie, ja o tej kwocie pisałam, tylko z podziałem na miesiące (jakieś 200 parę wychodzi)Shy
w którymś Kościele dzwoniło, tylko nie wiedziałam w którymBig Grin

24-08-2010, 09:13 AM
Podsumowując wychodzi na to że:
- nie pracując, nie uzyskując innych przychodów powinniśmy prowadząc "drobną" działalność w MLM wykazać przychód ze sprzedaży produktów w rozliczeniu PIT rocznym, podatku o ile nie przekroczymy 3091zł w skali roku, nie zapłacimy, ponieważ mieścimy się w kwocie wolnej od podatku. Nie ma konieczności założenia działalności gospodarczej opierając się na art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej (zorganizowany i ciągły).
- pracując/uzyskując dochody z innych źródeł, powinniśmy wykazać przychód ze sprzedaży produktów w rocznym rozliczeniu PIT i odprowadzić należny od tego podatek. Z działalnością dokładnie to samo.
- prowadząc działania handlowe w MLM na "szeroką" skalę należy zarejestrować działalność gospodarczą, ze względu na zorganizowanie i ciągłość wykonywanej działalności. Nie pracując na etacie (lub świadczenia ZUS/KRUS) będziemy musieli opłacać pełne składki ZUS (pierwsze dwa lata tzw. mały ZUS - około 350pln/miesiąc, a później duży ZUS - ok.850pln). Poza brakiem niejasności odnośnie podatków możemy sporo zaoszczędzić dzięki działalności wliczając w koszta np. eksploatację auta którym to docieramy klientów i grupy, koszty telefonu itd.

Jak będziecie działali i rozliczali się z US zależy od Waszego wyboru.

No i zapraszam oczywiście do dalszej dyskusji w tym jakże fascynującym, bo dotyczącym złotówek temacie Wink

Przedstawiciel Betterware PL-26137 - grupa e-betterware.biz.pl
24-08-2010, 11:21 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2010 11:34 AM przez dorka1986.)
ADMIN- świetne podsumowanieSmile Wspólnymi siłamiSmile

A co dalej? Mamy faktury od Bett, tak. Co miesiąc zamawiam. Zamówienie przychodzi mi także z produktami dla mnie. Podatek odprowadzam tylko od sprzedanych produktów. A potem jak mnie sprawdzą to na fakturze miałam więcej niż wykazałam... i co dalej? A jak komuś sprzedałam po cenie po której je kupiłam? To też nie. No, bo przecież nic na tym nie zarobiłam.Czy ja to odpowiednio rozumiem, czy już błądzę???Sad

Teraz pytanie z innej beczki (nie wiedziałam gdzie je wrzucić, więc jeśli to nie jest dobre miejsce to proszę przenieść w inne, odpowiedniejsze). Pytanie jest do osób, które mają działalność gospodarczą i działają w MLM, ale tej działalności nie wymusił na nich tytuł Lidera. Morena, Ty coś o tym pisałaś, jak dobrze pamiętam! Masz działalność w Betterware podciągniętą pod inna działalność czy jak?
Jeżeli tak to będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje na ten temat. Na pewno na przyszłość się przydaRolleyes Napisz, jeśli możesz jak to wygląda. Interesuje mnie to, ponieważ jak pisałam wcześniej w przyszłości na pewno coś otworzymy. Czy ja muszę otwierać drugą działalność specjalnie dla działania w Bett, czy też nie? Kiedyś gdzieś na forum wyczytałam, że tak, że działalności i sprzedaży w Bett nie można podciągnąć pod inną działalność, którą np. prowadzę obecnie. Mam nadzieje, że ktoś rozwieje moją wątpliwości. Z góry dziękuje!Wink

Odpowiedz 

Skocz do: